Wi-Fi in historische panden

Het proces van digitalisering is niet te stoppen, ook niet in gebouwen met historische betekenis. Bijvoorbeeld wanneer panden die onder monumentenzorg vallen worden omgebouwd tot moderne kantoren of in eeuwenoude gebouwen zoals musea of theaters die uiteraard gelijke tred moeten houden met het digitale tijdperk. Wi-Fi in historische panden wordt steeds meer een noodzaak.

Twee werelden moeten samenkomen. Een historische wereld die moet worden bewaard en slechts – heel voorzichtig – tot een minimum veranderd mag worden. De andere wereld is de digitalisering, met een zeer belangrijkste levensader: high-performance (draadloze) netwerken.

Wi-Fi in historische panden

Moderne netwerken zijn afhankelijk van mobiliteit en flexibiliteit. Dit is de reden waarom Wi-Fi zo vaak de beste keuze is als het gaat om IT netwerken in monumentale panden. Maar het is een moeilijke taak. Uiteindelijk zijn vele historische gebouwen onderworpen aan strenge regels ten behoeve van het behoud.

De crux in het creëren van krachtige netwerken in historische gebouwen draait om de vraag hoe de moderne componenten zo onopvallend mogelijk te integreren zonder belangrijke veranderingen uit te voeren in de gebouwen zelf. Creativiteit is hierbij van groot belang.

Wi-Fi in historische panden

Lumiad heeft voor verschillende projecten een dergelijke creatieve oplossing geïmplementeerd. Een spraakmakend voorbeeld is het draadloze netwerk in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. In dit gebouw mochten geen access points bevestigd worden in het interieur. Er is gekozen om de gehele zolder te voorzien van sterke naar beneden gerichte antennes die de onderliggende verdiepingen van Wi-Fi voorzien. Er zijn echter ook situaties waar het draadloze netwerk juist wel gezien mag worden. In de robuuste staalconstructies van Werkspoorkathedraal zijn de door ons geplaatste Wi-Fi access points een welkome toevoeging aan het industriële karakter van de omgeving.

Het is duidelijk: er zijn geen grenzen aan de verbeelding bij de uitvoering van een draadloos netwerk binnen historische gebouwen. Om er zeker van te zijn dat er overal dekking is, kunt u rekenen op de creativiteit en kennis van Lumiad. Graag denken we met u mee over de juiste oplossing.

Bron: Lancom

Laat een bericht achter