Ruim 20 miljard Wi-Fi-chipsets verscheept tussen 2016-2021

Ruim 20 miljard Wi-Fi-chipsets worden er wereldwijd tussen 2016 en 2021 verscheept. De chipset draagt zorg voor de communicatie tussen een Wi-Fi access point en de processor van het apparaat.

Meer devices die Wi-Fi chipsets gebruiken

ABI Research verwacht een groei in volume als gevolg van een breder aantal gebruik scenario’s, nieuwe frequentiebanden die vrijkomen, meer device types die Wi-Fi-chipsets gebruiken en de vraag naar meer prestaties. Meer dan 95 procent van alle in 2021 verscheepte devices zal 5GHz Wi-Fi ondersteunen, aldus ABI Research. Dit zal de discussie over het delen van het spectrum met andere draadloze en mobiele technologieën – zoals LTE-Advanced en 5G – doen toenemen.

Er zal meer nadruk worden gelegd op de efficiency, snelheid, bereik en het verminderen van het energieverbruik door OEM’s (bedrijven die producten leveren ten behoeve van een merkleverancier) en operators. Dit naarmate Wi-Fi-technologie gaat opereren in meer frequentiebanden (momenteel met name 2,4 en 5 GHz-spectrum). Zaken zoals MU-MIMO, narrowband-toepassingen en andere ondersteunende technologieën kunnen Wi-Fi helpen te opereren in diverse omgevingen. Dit betreffen zowel de meest spectrum intensieve omgevingen als IoT-omgevingen die beperkt zijn in het energieverbruik.

Er zijn ook alternatieve draadloze technologieën die verder kijken dan het gebruik van het 2,4 en 5-GHz-spectrum, waaronder HaLow, 802.11ad, 802.11ax en 802.11ay. 802.11ad (voor Wi-Fi-communicatie tussen elektronische devices zoals tv en smartphone), ofwel WiGig, blijft voorlopig een premium functionaliteit. Relatief gezien, zijn de kosten nog hoog, maar bedrijven zoals Intel, Peraso en Qualcomm zijn er wel mee bezig. Volgens ABI kan dit het ecosysteem vooruit helpen.

Het aandeel van HaLow chipsets zal tot ongeveer 1 procent in 2021 beperkt worden. Dit komt met name doordat HaLow – ondanks een laag energieverbruik – een sterke concurrentie heeft van overige draadloze technologie en LPWAN-technologie.

802.11ax is een nieuwe – nog in ontwikkeling zijnde – standaard die voortbouwt op de 802.11ac standaard. Deze variant biedt extra mogelijkheden om goed te presteren in omgevingen waar veel gebruik wordt gemaakt van het Wi-Fi-spectrum. Rond 2021 zal 802.11ax geïntegreerd zijn in 57 procent van de Wi-Fi chipsets. De toenemende druk op het 5GHz-spectrum, naarmate zowel 802.11ac als 802.11ax richting 5GHz Wi-Fi groeien, zal nog vergroot worden wanneer LTE-U verder toegepast wordt. Dit zorgt voor extra uitdagingen en zorgen over succesvolle co-existentie tussen Wi-Fi en LTE.

Evresys

De ontwikkel afdeling van Lumiad, genaamd Evresys, richt zich ook voor een groot deel op de integratie van draadloze technieken. Hierbij wordt niet alleen gebruikt gemaakt van de genoemde Wi-Fi technieken, maar ook van Bluetooth, ZigBee en Z-Wave. Uiteindelijk zullen er nog altijd voor verschillende toepassingen, verschillende technieken nodig zijn.

Bron: Telecompaper

Laat een bericht achter