Wi-Fi levert steeds meer besparingen op

Wi-Fi is meer dan een technologie om data te versturen. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om te besparen op de bedrijfskosten.

Ooit is Wi-Fi ontstaan als manier voor leveranciers van draadloze apparatuur als ontsnapping. Zij wilden uit de invloedssfeer van de telecomregulatoren komen. En hoewel Wi-Fi aan steeds meer regels moet voldoen, is de bewegingsvrijheid van Wi-Fi ten opzichte van telecom nog steeds relatief groot.

De ontwikkelingen zijn de afgelopen dertig jaar enorm snel gegaan, mede vanwege die vrijheid; en vooral de laatste jaren. Denk maar eens aan de aankondiging van Wave 2 802.11ac technologie, wat weer een enorme slag in snelheid en betrouwbaarheid heeft betekend. En recente doorbraken bewijzen dat er nog hele mooie dingen aankomen.

Besparen met Wi-Fi: minder materiaal en lagere aanlegkosten

Niet alleen op het gebied van technologie, maar ook in toepassingen is er de laatste jaren volop ontwikkeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld nauwkeurige indoor plaatsbepaling en het gebruik maken van video surveillance via draadloze netwerken door organisaties. Je kunt tegenwoordig zoveel meer met Wi-Fi dan alleen de oorspronkelijke overdracht van data. Bij videobewaking scheelt het veel materiaal en werk in de aanleg van bekabeling; wat vaak het duurste gedeelte van een implementatie is. Hier kunt u dus mooi besparen dankzij Wi-Fi.

Toch wordt Wi-Fi binnen organisaties soms slechts gezien als datatechnologie voor computers, tablets en smartphones. Er wordt door IT-managers vaak nog naar een (nieuwe) VoIP-oplossing gekeken, terwijl dat ze een veel snellere return on investment en lagere total cost of ownership kunnen behalen als ze eerder over Voice-over-wlan zouden nadenken. Dit geldt ook bij de wens van een bedrijf voor een camera-oplossing op bijvoorbeeld de parkeerplaats; ze realiseren zich niet dat Wi-Fi dezelfde betrouwbaarheid kan bieden als een zware bekabelingsoplossing. Hierbij zijn ook nog eens de interessante mogelijkheden die Wi-Fi voor verrijdbare camerasystemen heeft.

Wi-Fi

De reden dat gemeentes Wi-Fi hoog in het vaandel hebben, is omdat het tegen lage kosten kan worden geïmplementeerd, gecombineerd met het feit dat communicatie met vrijwel alle apparatuur ondersteund wordt. Draadloze netwerken en de opkomst van The Internet of Things brengt de slimme stad steeds meer binnen handbereik: van parkeermeters tot publieke veiligheid en van verkeersregeling tot meten van luchtverontreiniging. Met enkel bekabeling, lte en Bluetooth zijn de benodigde koppelingen voor de smart city – technisch of wat betreft kosten – bijna niet haalbaar. Zo blijkt maar dat Wi-Fi wel wat meer is dan slechts een veelbelovende nieuwe technologie om data te versturen.

Laat een bericht achter