Internet of Things in de gezondheidszorg

Het internet der dingen (beter bekend als Internet of Things) zorgt ervoor dat patiënten beter geïnformeerd zijn dan ooit. Door het aanbod van informatie hebben ze vrije toegang tot allerlei informatie. Zoals meer kennis over hun gezondheidstoestand en mogelijke behandelopties. De zieke mens wordt een actieve meedenker naar wie moet worden geluisterd. Het gevolg is dat ziekenhuizen steeds meer inspelen op de behoefte van digitalisering.

Beter geïnformeerd

Nog niet zo lang geleden was de rolverdeling tussen arts en patiënt duidelijk. De arts was de alwetende genezer. De patiënt was vol ontzag en onderging de behandeling zwijg- en volgzaam. Vooral door de komst van internet is deze rolverdeling veranderd. Patiënten slikken niet alles meer voor zoete koek, maar gaan vaak zelf op zoek naar de achtergronden van hun ziekte en zijn ook steeds meer in staat om nuttige informatie te vinden. Door gedegen onderzoek op het internet voelen patiënten zich beter geïnformeerd over hun ziekte.

Deze ontwikkeling is het gevolg van de toenemende digitalisering van het moderne leven. Ziekenhuizen volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet. Zo zijn er steeds meer gezondheidsapps voor mobiele apparaten. Op elk gewenst moment kan de patiënt vanuit zijn huis zijn gezondheid controleren. Het aanbod varieert van bloeddrukmeting tot een reminder voor medicatie via SMS. Deze trend van zelfmeting en -regeling wordt ook wel Mobile Healthcare – of kortweg mHealth – genoemd.

Elektronisch patiëntendossier

De zorg zit in een transformatiefase. De tijd van het klembord is voorgoed voorbij. Goed ontworpen en geconfigureerde Wi-Fi-netwerken zoals die van Lumiad zorgen voor meer behandelmogelijkheden. Het wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker om de vitale functies van de patiënt te bewaken door mobiele apparaten die zijn aangesloten op het netwerk van het ziekenhuis, denk hierbij aan hartbewaking. Het vergemakkelijkt de interne uitwisseling van gegevens over de patiënt. Van groot belang is dat het Wi-Fi netwerk bijzonder betrouwbaar is. Lumiad is expert in het ontwikkelen, installeren en implementeren van netwerken in zorgcentra.

Ook kunnen klinische processen steeds meer worden gedigitaliseerd. Denk hierbij aan het elektronisch patiëntendossier (EPD), waarin alle gezondheid gerelateerde informatie digitaal wordt opgeslagen en onafhankelijk van arts bekeken kan worden. De elektronische medische dossiers zijn geschikt voor informatieopslag en communicatie en worden beschouwd als het middel tot meer transparantie, efficiëntie en kwaliteit binnen de gezondheidszorg.

Digitale archieven

Vooruitstrevende klinieken zijn al begonnen om bij opname, diagnose en behandeling over te gaan op mobiele apparaten met peninvoer of touchscreen. Papier wordt overbodig en alle patiëntinformatie wordt centraal opgeslagen en beheerd. Een andere toepassing van draadloze technologie in de zorg is, de steeds belangrijker wordende, diagnostische beeldvorming. Medici hebben sneller toegang tot patiëntgegevens, onafhankelijk van waar zij zich bevinden. Door het gebruik van digitale archieven wordt er bespaard op materiaal, ruimte, tijd en kosten.

Digitalisering binnen de zorg staat of valt met een goede beveiliging van het netwerk. Het slechts denkbare scenario is dat onbevoegden toegang tot gevoelige informatie kunnen krijgen. Bij het verzenden van data grijpen veel artsen terug op een beveiligde VPN-verbinding naar het ziekenhuis zodat, bij gebruik buitenshuis, de data op een veilige manier naar het ziekenhuis verzonden kan worden. Momenteel is een van de grootste technologische uitdagingen voor moderne Europese ziekenhuizen het gebruik van ISDN naar IP-gebaseerde netwerken voor data en spraakoverdracht. Zo wil de Duitse Telekom uiterlijk in 2018 alle telefoonverbindingen volledig overzetten op IP-technologie. Momenteel worden meer dan 50.000 verbindingen per week gewijzigd als onderdeel van de All-IP migratie naar IP-netwerken.

Elektronisch tijdverdrijf

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de patiënt zo goed mogelijk wordt geholpen. Maar de patiënt van tegenwoordig vindt niet alleen de kwaliteit van de zorg belangrijk, ook de aanwezigheid van voorzieningen die het verblijf aangenamer maken spelen een belangrijke rol. Een opname moet tegenwoordig zo prettig mogelijk zijn. De keuze van de zorginstelling is vergelijkbaar met een hotel gebaseerd op beoordelingen van andere patiënten. Moderne ziekenhuizen verleiden hun patiënten met een breed scala van elektronisch tijdverdrijf, zoals IP-tv, gratis bellen en high-speed Wi-Fi aan het bed. De voorzieningen variëren tussen zorginstellingen. Sommige ziekenhuizen bieden een compleet entertainment systeem, waar alles wordt gecontroleerd door een rechtstreeks aan het bed gemonteerde terminal. In andere ziekenhuizen zet men in op de integratie van privé devices van de patiënten met het draadloze netwerk van de organisatie (bring-your-own-device).

Lumiad denkt in oplossingen en is uw specialistische sparringpartner op het gebied van draadloze oplossingen. Wij verzekeren u een snel, stabiel, veilig en storingsvrij draadloos netwerk. Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Laat een bericht achter