Wi-Fi connectiviteit: organisatie vs. werknemers

iPass heeft een onderzoek uitgevoerd onder ruim 1.700 mobiele werkers in de wereld, naar hun gedrag en voorkeuren met betrekking tot Internet-connectiviteit. De uitkomsten zijn verwerkt in een rapport: iPass Mobile Professional Report 2016. Naast algemene vragen omtrent Wi-Fi gebruik is er ook specifiek gevraagd naar de mate waarin mobiele beveiliging een belemmering vormt voor het gebruik van gratis Wi-Fi. Wat blijkt: bedrijven en werknemers denken daar niet hetzelfde over.

Veiligheidsbeleid voor mobiel werken lastig voor bedrijven

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat bedrijven een uitdaging hebben bij het opleggen van hun beleid voor veilig mobiel werken.

– De helft van alle ondervraagde mobiele professionals zegt dat hun organisatie het gebruik van een privé-apparaat (smartphone, tablet, laptop, etc.) toestaat voor het benaderen van bedrijfsinformatie en -systemen via publieke of remote Wi-Fi-verbindingen.

– 66 procent van de respondenten zegt zich zorgen te maken over de informatiebeveiliging bij het gebruik van gratis Wi-Fi-hotspots.

– Ondanks de geuite zorgen blijft 42 procent bedrijfsinformatie raadplegen via publieke Wi-Fi-verbindingen.

– 38 procent van de respondenten heeft nog nooit een VPN (Virtual Private Network) gebruikt om informatie te beschermen.

– Slechts negen procent vermeldt verlies van bedrijfsinformatie als één van de belangrijkste angsten bij diefstal of verlies van hun mobiele apparatuur. Van de ondervraagden maakt 57 procent zich zorgen over het verlies van contactinformatie, terwijl bijna de helft (49 procent) vooral bang is foto’s te verliezen.

 

Altijd en overal verbonden en productief blijven

Volgens de chief commercial officer van iPass willen mobiele professionals altijd en overal verbonden en productief blijven, zowel in hun zakelijke als in hun persoonlijke leven. Het maakt hierbij niet uit of men thuis is of onderweg naar klanten, of men in hun hotel zit of zelfs in het vliegtuig. De voorkeur gaat daarbij uit naar een Wi-Fi-verbinding vanwege de hogere snelheden, lagere kosten en betere gebruikerservaring dan via mobiele dataverbindingen. Met de enorm grote doelgroep van mobiele werkers doen organisaties er verstandig aan hun medewerkers de connectiviteit te bieden waarnaar ze verlangen.

Reis- en verblijfkeuzes

De Wi-Fi-ervaring krijgt een steeds grotere invloed op de reis- en verblijfkeuzes van mobiele professionals, zelfs op 10.000 kilometer hoogte, volgens iPass. Ruim een derde van de deelnemers van het onderzoek hebben hun vliegmaatschappij gekozen op het Wi-Fi-aanbod. Mobiele professionals zijn vandaag de dag niet meer bereid uren zonder internetverbinding te vliegen. Tijdens deze kostbare tijd willen ze productief blijven of zich met eigen content vermaken.

Verschillende prioriteiten

iPass geeft aan dat bedrijven en mobiele professionals verschillende prioriteiten hebben met betrekking tot Wi-Fi-connectiviteit. Ondanks dat werknemers grote hoeveelheden waardevolle data gebruiken op hun smartphones, maken zij zich toch meer zorgen over het verliezen van persoonlijke informatie dan van gevoelige bedrijfsinformatie. Zo blijkt maar weer dat het belangrijk is voor organisaties dat zij hun werknemers beter moeten voorlichten over de veiligheidsrisico’s van mobiel werken en over de richtlijnen daarvoor. De uitdaging is om in het huidige Wi-Fi-landschap mobiele professionals uit te rusten met tools om altijd en overal te kunnen werken, terwijl men daarnaast moet voorkomen dat bedrijfsinformatie wordt ontvreemd via publieke Wi-Fi-verbindingen.

Lumiad is van mening dat het beveiligen van uw – veelal gevoelige – bedrijfsinformatie een hoge prioriteit moet hebben. Zij denkt dan ook graag met u mee over hoe u uw netwerk op de juiste manier kunt beveiligen, terwijl uw werknemers toch altijd en overal Wi-Fi-connectiviteit kunnen hebben. Neem gerust contact op om samen eens van gedachten te wisselen.

Laat een bericht achter