Wi-Fi als energiebron

Wi-Fi als energiebron. Wist u dat elk Wi-Fi-signaal een beetje energie bij zich draagt?

Op dit moment gebruiken we alleen de informatie in het signaal, maar we kunnen ook de energie uit het signaal gebruiken. In plaats van de Wi-Fi-energie verloren te laten gaan, kunnen we het ook gebruiken om onze apparaten te voorzien van power. Wat hier het voordeel van is? Geen kabels meer, geen batterijen meer. Geen zorgen meer.

~ Nowi ~ 

Nowi is een startup die in 2015 is opgericht door Elektrotechniek en Strategic Product Design (voormalig) studenten van de TU Delft en is een onderdeel van het YesDelft! startup programma. Ze gebruikt bestaande Wi-Fi signalen niet alleen voor communicatie, maar ook als een energie bron. Ze voorziet Internet of Things (IoT) sensoren met draadloze stroom (Wi-Fi), zonder dat de internet verbinding verloren gaat. Zo hoeven deze sensoren niet meer regelmatig vervangen te worden doordat de batterijen op gaan.

Toekomst

In de toekomst, rond 2022, zullen woningen gemiddeld 500 sensoren per huishouden hebben. Doordat deze sensoren enorm veel extra informatie met zich meebrengen, maakt dat ons huis ‘slimmer’. Slimme huizen moeten daardoor op den duur ons leven makkelijker, goedkoper en duurzamer maken.

Waar we echter tegenaan lopen is dat één keer in de twee jaar de batterijen van de rookmelder vervangen nu al als vervelend wordt ervaren; laat staat dat we dit 500 keer moeten doen in twee jaar. Dat maakt het leven er niet makkelijker op. De levensduur van een sensor is dan ook een grote beperking van het IoT. Nowi – de startup van de TU Delft – gaat daar op een speciale manier verandering in brengen.

Wi-Fi als energiebron

Nowi gebruikt Wi-Fi als een energiebron voor sensoren. De signalen worden als het ware ‘geoogst’ door de sensoren en zo omgezet naar stroom. De Nowi sensoren gebruiken deze sensoren om zichzelf weer op te laden. Zo is er dus geen vervelend gepiep meer als er weer een sensor op is.

En nog belangrijker, het brengt geen extra werk, kosten en milieuvervuiling met zich mee door het vervangen van batterijen.

Een woordvoerder van Nowi zegt het volgende: “Onze Wi-Fi routers thuis sturen dus eigenlijk continue signalen rond met een energie lading er in waar we tot nu toe niks mee deden. Dat gaat veranderen. Eindeloos kattenfilmpjes op YouTube kijken was nog nooit zo verantwoord!”

Lumiad, de Wi-Fi specialist, vindt het gebruik van Wi-Fi energie een positieve ontwikkeling. Zo blijkt maar weer dat Wi-Fi veel meer te bieden heeft dan u denkt. Meer weten over de vele mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 

Light bulb

Laat een bericht achter