Wat hebben sfeer en emotie met IT te maken? Helemaal niets! En toch heel veel.

Stel je voor: je zit op een terrasje in Parijs. Je hebt nog vier weken zomervakantie en alle tijd van de wereld om heerlijk van het moment te genieten. Het is einde van de middag. De zon schijnt zacht op je gezicht. Voor je, op het bistro tafeltje, staat een heerlijke wijn. De waterdruppels rollen als parels langs de zijkant van het glas. Op de achtergrond hoor je een Franse accordeon spelen… Wat heeft dit met IT te maken? Helemaal niets en toch heel veel.

  

Laat me je vertellen wat een glas wijn op een terrasje in Parijs te maken heeft met IT, mijn branche: emotie. Wat doet emotie en waarom is het zo belangrijk dat we ons niet laten ‘lijden’ door emotie?

 

Emotie verkoopt

Net als bij ieder ander mens, zijn het producten of diensten die mijn interesses wekken waarmee ik mij kan verbinden en die mij iets bieden wat ik heel graag wil hebben. Even terzijde of de wens al bestond of de ‘reclame’ deze wens ter plekke creëerde vanwege de teweeggebrachte emotie. Dit is precies waar marketing en sales op inspelen. Logisch natuurlijk, want door het creëren van emotionele verbinding, verkoop je beter.

When it comes to wireless…. Less is more!

Zo hebben wij recent een ondernemer geholpen met storingen in zijn splinternieuwe Wi-Fi netwerk. Tijdens een bezoek aan zijn bedrijf werd direct duidelijk waar de problemen vandaan kwamen. De Wi-Fi verkoper had de ondernemer weten te overtuigen dat hij, net als zijn concurrenten, klaar moet zijn voor de toekomst. En dat het aantal draadloze apparaten exponentieel toe zou gaan nemen de komende jaren en dat de infrastructuur daar wel op voorbereid moest zijn.

Deze verkoper wist in te spelen op twee verschillende emoties van de ondernemer om tot handelen over te gaan:

 

 • Negatief – angst om achter de concurrentie aan te lopen en angst dat het huidige Wi-Fi netwerk in de nabije toekomst het zou laten afweten.
 • Positief – verlichting en hoop bieden met DE oplossing.

Lumiad heeft geholpen

Daarmee was het probleem voor deze ondernemer niet opgelost. Wat heeft Lumiad gedaan om hem écht te helpen? Wij hebben meer dan de helft van de zenders uitgezet en de problemen waren verholpen.

DE oplossing van de verkoper was een veelvoud van de benodigde Wi-Fi zenders. De infrastructuur moest immers klaar zijn voor de exponentiele groei van draadloze apparaten. Het gevolg echter was een enorme verstoring in het Wi-Fi spectrum vanwege de hoeveelheid zenders in één ruimte. Daardoor werkte het Wi-Fi niet meer.

  Hoe doen wij dat bij Lumiad?

  Beter verkopen is natuurlijk super. Maar helaas zijn bedrijven regelmatig de dupe van deze ‘storystelling’-strategie. Een bedrijf is niet vatbaar voor emoties. Maar mensen werkzaam voor een bedrijf wel…

  IT lijkt misschien rationeel en bedacht, maar toch zit er meer emotie in dan je denkt. Bij ons zit dat in het contact met de klant, luisteren naar de behoeftes en deze invullen op een passende manier. Geen zin in een mooi verhaal maar gewoon eerlijk en onafhankelijk advies? Kom dan even langs of neem contact op met: Joshua Zurel – Lumiad

   Laat een bericht achter