Locatiebepaling: laat bewoners vrij bewegen net als thuis

Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe wet Zorg en Dwang in. Ook voor jullie zorginstelling of ziekenhuis. Deze wet is speciaal gericht op mensen met een verstandelijke beperking of met dementie. Uitgangspunt van de wet is: laat bewoners zo vrij mogelijk, tenzij ze hulp nodig hebben om met die vrijheid om te gaan.

 

 Voor iedereen, ook dementerenden en verstandelijk beperkten is bewegingsvrijheid heel belangrijk. Veel dementerende bewoners wonen op afdelingen Kleinschalige Zorg, ook wel de gesloten afdelingen. Een probleem is dat deze bewoners van hun afdeling af gaan en door de zorginstelling of het ziekenhuis gaan dwalen. En dat het personeel hen kwijt is.

Leefcirkels geven bewoners bewegingsvrijheid

Een handige oplossing voor dit probleem zijn leefcirkels. Een leefcirkel is een gebied waarin de bewoner zich vrij kan bewegen. De zorgprofessional bepaalt per bewoner wat een passende leefcirkel is. Zo heeft de bewoner een afgebakend gebied en daarmee voorkom je dat hij gaat dwalen. En in de problemen komt.

Hoe doe je dat, een leefcirkel maken? Het is moeilijk een leefcirkel aan te leggen zonder professionele hulp. Je kunt letterlijk in de vloer een rondje gaan frezen en er een detectielus in aanleggen. Maar deze manier van leefcirkels aanleggen kost veel geld en moeite. Dus kun je ook hulp zoeken bij andere technologie, zoals Bluetooth. Hoe kan Bluetooth technologie je helpen bij de aanleg en het gebruik van leefcirkels?

Leefcirkels in de praktijk: een armband is stap 1

Allereerst krijgen dementerende bewoners een armband om met een chip erin. Via de chip kun je de locatie bepalen van de bewoner. Voor verschillende bewoners zijn verschillende leefcirkels ingesteld. Daarom gaat door de locatiebepaling voor de ene dementerende bewoner de deur wel open, voor een andere dementerende bewoner niet. Als een bewoner toch buiten zijn leefcirkel komt, dan ontvangt de zorgprofessional een signaal met de locatie en de naam van de bewoner.

Op de armband zit een alarmknop. De bewoner kan op deze manier zelf alarmeren. Hij drukt op de knop als hij binnen zijn leefcirkel verdwaald is, zich onveilig voelt of een actieve zorgvraag heeft. Als hij op de knop drukt, waarschuwt hij direct de zorgprofessional.

Onze locatiebepaling met Evresys Care is zonder Wi-Fi. Hoe kan dit?

Evresys Care is het locatiebepaling product van LXT (Lumiad eXtended Technologie: zusterbedrijf van Lumiad). Evresys Care is makkelijk aan te leggen, omdat het werkt met aanwezige systemen. Zo is een investering in nieuwe infrastructuur overbodig.

Evresys Care werkt met Bluetooth in plaats van Wi-Fi. LXT heeft daar bewust voor gekozen omdat Bluetooth plaatsbepaling nauwkeuriger, duurzamer en betaalbaarder is dan Wi-Fi.

Zorg

Van verzorgingshuis tot
IC-afdeling

Draadloze netwerkoplossingen met slimme en innovatieve toepassingen die het leven van cliënten, patiënten en zorgmedewerkers vereenvoudigen en vergemakkelijken.

Wil je meer informatie over een slimme leefcirkel voor jouw ziekenhuis of zorginstelling?

Ben jij geïnteresseerd en enthousiast geworden of wil je meer weten? Bel ons voor extra informatie of maak direct een afspraak met een reseller. Voor extra informatie kun je natuurlijk ook gelijk op de Evresys productpagina kijken.

Laat een bericht achter