Locatiebepaling, als je spullen of mensen kwijtraakt of bij paniek. Hoe werkt het?

In verzorgingstehuizen en ziekenhuizen werken veel mensen met veel spullen. Deze wil je kunnen bijhouden. Soms zijn spullen of cliënten zoek en ook kunnen cliënten in paniek zijn. En soms zijn verzorgers in gevaar. Op zo’n moment wil je weten WAAR diegene zich bevindt. Mensen kunnen dan dit apparaatje bij zich dragen:

5 mogelijkheden voor locatiebepaling over Wi-Fi

Hieronder zie je een lijst met mogelijke toepassingen van onze locatiebepaling over Wi-Fi (RTLS: real-time location services):

  1. Alarm als een personeelslid wordt aangevallen. Andere verzorgers zien direct waar dit gebeurt.
  2. Met dwaaldetectie vind je dwalende bewoners terug.
  3. Een cliënt over verzorger kan snel om hulp vragen met de panic button.
  4. Valdetectie van bewoners.
  5. Spullen zoals bedden kunnen niet kwijtraken.

Education Message

Hoe werkt de techniek van locatiebepaling?

Je kunt mensen of spullen op verschillende manieren detecteren. Daarvoor heb je twee zaken nodig. Allereerst moeten zij iets bij zich hebben waarmee je ze kunt detecteren: het apparaatje hierboven of hun mobiele telefoon. EN er moeten meetpunten in de ruimtes zijn. Deze access points wisselen signalen uit met de apparaatjes of de telefoons. Een centrale server bepaalt vervolgens WAAR voorwerpen of mensen zijn aan de hand van deze signalen.

Hoe detecteer je mensen of spullen met Wi-Fi? Hieronder zie je 5 stappen. Om te kunnen detecteren, heb je access points nodig. Maar waar hang je ze op in het ziekenhuis of verzorgingstehuis?

Waar komen je access points te staan of te hangen?

Stap 1. In welk gebouw bevinden de medewerker of cliënt zich? Daar is minimaal één access point voor nodig in het gebouw. Dat zie je hier rechts: het rondje is een access point.

Huis verdiepingen
Verdieping kamers

Stap 2. Maar we willen meer weten! We willen weten op welke verdieping de medewerker of cliënt is. Je kunt aan de vraagtekens zien dat een access point niet kan bepalen of je onder of boven bent. Daarvoor moet op elke verdieping een access point staan. Maar dan zien we nog niet klaar. Hieronder zie je dat we ook op een verdieping meerdere access points moeten plaatsen om snel te kunnen weten waar iemand op de panic button drukt. Maar een access point kan geen links en rechts meten, zoals je hier links ziet.

Stap 3. We willen weten in welke kamer de medewerker of cliënt zich bevindt. En daarvoor hebben we meer access points nodig. Je ziet drie access points in de gang staan. Daarmee lossen we het probleem van links en rechts op. Maar er blijft het probleem van oriëntatie, want – in de tekening boven en onder – de access points kunnen nog niet alles meten, zoals je ziet:

Ruimtes in huis
Voldoende access points

Stap 4. Access points sturen een signaal uit. Tags meten dit signaal; om het signaal écht goed te kunnen meten werken we met access points in driehoeken. Vanuit de sterkte van het signaal kun je de locatie bepalen. Dat zie je in het beeld hier links.

Stap 5. Heb je deze access points opgehangen of door Lumiad op laten hangen? EN hebben je medewerkers en cliënten een tag of mobiele telefoon bij zich? Dan weet je altijd de precieze locatie binnen het verzorgingshuis of ziekenhuis. Het is je gelukt, want je hebt alle stappen SUCCESVOL doorlopen! Hieronder zie je vier verschillende manieren waarop je kunt meten waar mensen of voorwerpen zich bevinden.

Beeld met alle manieren van locatiebepaling

Heb je al access points hangen en een werkende Wi-Fi?

Waarschijnlijk gebruiken jullie al Wi-Fi. Maar de vraag is of het goed is ingericht. Natuurlijk kunnen we je voorzien van apparaatjes zoals hierboven. Maar wil je zekerheid over je Wi-Fi, dan komen wij graag langs om alles grondig en goed door te meten. Wij vragen eerst een kaart aan jouw organisatie en daarna lopen onze technici de randen van de ruimtes langs. Om de paar stappen meten zij de signaalsterkte, zodat je écht weet hoe het bij jullie is ingericht. Lees een blog van onze salesmanager Joshua over een slecht ingerichte Wi-Fi en hoe Lumiad dit voor een klant heeft opgelost.

Access points voor consumenten of voor professionals

Wil je bij jullie in het verzorgingstehuis of ziekenhuis (of op het boorplatform) aan de slag met locatiebepaling? Bel met het algemene nummer van Lumiad. Je krijgt direct contact met een van ons en waarschijnlijk krijg je vervolgens een van onze projectmanagers aan de telefoon, afhankelijk van wie er op kantoor zijn.

Lees meer over locatiebepaling met leefcirkels en hoe wij je kunnen helpen bij leefcirkels.

Bekijk onze dienst locatiebepaling.

De tekeningen zijn gemaakt door Jeremiah, onze projectmanager, de plaatjes komen van de website Airista.

Laat een bericht achter