Hoe hard ik ook schreeuw, niemand die reageert – het verband tussen voetbal, communicatie en client based engineering in Wi-Fi

Wat een dramatische koptekst denk je vast. Maar geloof me: het is terecht. Net als mijn landgenoten ben ik bondscoach van Oranje. Daarnaast ben ik ook nog coach van mijn favoriete club, FC Twente. Beide teams geef ik de afgelopen tien jaar vanaf de tribune aanwijzingen. Met groot stemverhef voorzie ik de mannen op het veld van tactische aanwijzingen zodat ze als winnaars van het veld te stappen.

En het succes druipt ervan af

Lange tijd ging dit erg goed. Wekelijks schreeuwde ik de lucht uit m’n longen. De resultaten van beide teams spraken in 2010 boekdelen en mijn inzet werd beloond met prijzen. Ik was ervan overtuigd dat ik vanaf de tribune goed kon communiceren met de spelers op het veld. Regelmatig keken de spelers om als ik aan het schreeuwen was en zag ik hun mond bewegen. Hoewel ik ze niet verstond, ging ik er altijd vanuit dat ze aangaven dat ze mijn woorden begrepen.

Helaas hield mijn succes geen stand

Helaas gaat het de laatste tijd erg slecht met beide teams*. En met slecht bedoel ik in beide gevallen ronduit belabberd. Voor mij een reden om te gaan twijfelen aan de effectiviteit van mijn manier van communiceren. Horen de spelers op het veld mij wel goed als ik ze vanaf de tribune toespreek? En als ze me al verstaan, kunnen ze dan wel terugpraten? Dat is namelijk essentieel voor goede communicatie.

* De in dit verhaal genoemde teams zijn beide herenteams. De dameselftallen spelen namelijk de sterren van de hemel.

Feedback is essentieel voor communicatie 

Communicatie is in theorie best makkelijk. In de uitvoering laten mensen helaas vaak steken vallen. Laten we kort doornemen hoe het werkt. De zender verstuurt een boodschap naar de ontvanger. De ontvanger stuurt op zijn beurt feedback terug naar de zender. Ik besefte dat het feedbackonderdeel volledig ontbreekt tijdens mijn coachsessies. Toen begreep ik waarom de echte coaches dicht bij de spelers langs het veld staan.

Communicatiemodel

Ook bij Wi-Fi netwerken gaat de onderlinge communicatie regelmatig fout

Bij een Wi-Fi netwerk geldt hetzelfde principe als bij communicatie tussen mensen. Een apparaat zendt een datapakketje naar een ander apparaat en daarna ontvangt de zender feedback. In de feedback wordt aangegeven dat het pakketje succesvol is ontvangen. Het gaat fout als de zender niet in staat is om feedback te horen die de ontvanger terugzendt. Dit zien we gebeuren als Wi-Fi access points te hard uitzenden.

Te weinig dekking? Dan schroeven we de signaalsterkte toch even op

De oplettende lezer voelt misschien al aan wat er gaat gebeuren. Het draadloos netwerk heeft te weinig signaaldekking in een gebouw. Als oplossing wordt het uitzendvermogen van het access point op maximaal gezet. Dan is de signaaldekking natuurlijk top. Het access point schreeuwt zich de longen uit zijn lijf.

Maar er ontstaat nu een probleem bij de ontvanger: een smartphone kan namelijk niet zo hard zenden. Op het scherm van de smartphone zie je dat er een goede verbinding is. Maar de smartphone kan als ontvanger niet zo hard zenden als het access point. Hij fluistert als het ware de benodigde feedback. Het gefluister komt helaas nooit aan bij de zender. En zonder feedback geen goede communicatie. Het access point is net als ik naast het voetbalveld: niemand hoort de communicatie.

Client Based Engineering; wat is dat? 

Een Wi-Fi netwerk ontwerpen enkel op basis van signaalsterkte is iets van vroeger. De tijd is aangebroken om te kijken naar de functionele eisen van een draadloos netwerk. De toepassing die het meest kritisch is voor de bedrijfsvoering moet leidend zijn in het ontwerp van je infrastructuur. In de zorg is dit bijvoorbeeld vaak telefonie en domotica. De smartphone is over het algemeen de zwakste broeder als het aankomt op uitzendkracht. Om praktische redenen zijn de antennes in een smartphone klein gehouden.

Als wij een Wi-Fi netwerk ontwerpen, dan houden wij rekening met de beperkingen van alle apparaten die de data moeten ontvangen. Dit noemen we Client based engineering.

Wil je een goed werkend draadloos netwerk?

Behoefte aan een goed werkend draadloos netwerk? Neem dan contact met ons op.

Even de techniek in…

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de zender een access point is dat maximaal uitzendt op 30dBm op 5Ghz. De ontvanger is een smartphone. De smartphone wordt gebruikt voor een Voice over Wi-Fi gesprek. Tijdens het gesprek worden er constant datapakketjes onderling verstuurd. Beide apparaten versturen na het ontvangen van een datapakket feedback. Dit noem je een acknowledgement.

Op een gegeven moment bereikt de smartphone een moment dat zijn zendvermogen te laag is om bij het access point te komen. De smartphone blijft datapakketten ontvangen van de zender. De smartphone stuurt op zijn beurt feedback terug maar deze feedback komt niet aan bij het access point. Het access point probeert tien keer een pakket te verzenden en als er dan nog geen feedback is, wordt het pakket als verloren beschouwd. Het telefoongesprek begint dan te hakkelen omdat er letterlijk woorden verloren gaan.

Laat een bericht achter