De vloer op… van een hangar op Schiphol (Wi-Fi)

Hier zie je Ron, een van onze Lumiad engineers. Hij voert een Wi-Fi meting uit op Schiphol en op dit moment is hij bezig met de oplevermetingen in hangar 12 en hangar 14. Dit project is 1,5 jaar geleden gestart en inmiddels is het Wi-Fi klaar. De vraag is of het netwerk op dit moment optimaal is. We komen er vandaag achter met deze oplevermetingen aan de Wi-Fi en het netwerk. 

Wat vindt Ron van Schiphol?

Engineer Ron: “Schiphol is groot en het verandert continu. Ik vind het een leuke omgeving om in te werken, juist doordat het vaak verandert.” Ron is hier wekelijks te vinden om metingen uit te voeren. Dat moet wel in zo’n dynamische omgeving.

Wat we precies doen?

Lumiad meet of het Wi-Fi-netwerk optimaal is. “We willen dat de eindgebruiker een zo stabiel mogelijk netwerk heeft,” aldus Ron. Wat hij dan doet? Hij meet de verschillende frequenties waarop de access points signalen versturen. En hij meet de dekking van het Wi-Fi, of het Wi-Fi ook werkt in de gekke hoekjes. Verder voert hij een verbindingstest uit om te controleren of naast de dekking ook de Wi-Fi daadwerkelijk werkt. Vervolgens stuurt hij een rapport met de resultaten naar de opdrachtgever.

Wat is er bijzonder aan dit project?

Deze hangar is heel hoog en de access points die het Wi-Fi uitzenden, komen ook hoog te hangen. Zo’n access point heeft stroom nodig om te kunnen functioneren. “Omdat het hier zo hoog is, was er een heel specifiek apparaat nodig.” Normaal gesproken verbind je een netwerkkabel met een access point: een netwerkkabel transporteert zowel de data als stroom.

Het probleem is alleen dat een netwerkkabel maximaal 100 meter lang is. Voor deze hangar zou je een netwerkkabel nodig hebben die langer is, maar bij een langere netwerkkabel gaan data en stroom verloren. “We hebben dit opgelost door een glaskabel aan te leggen. Alleen heeft het gebruikte access point geen glasvezelaansluiting. Daar hadden we dus een converter voor nodig. Een ander probleem is dat een glaskabel geen stroom levert, maar alleen internet. Dat betekende weer dat de converter ook stroom moest leveren. Wij zochten dus een hele speciale converter en de levering daarvan duurde even.

Is het Wi-Fi van de hangar optimaal?

Engineer Ron is op dit moment bezig met de oplevermeting: de meting die Lumiad uitvoert nadat een bedrijf het Wi-Fi heeft verbeterd of vervangen. Hij merkt dat het Wi-Fi in de hangar nog niet optimaal is. Ron: “De uitkomst van de meting is dat het access point erg hard staat te zenden. Ik ga adviseren om het access point zachter te zetten. Ook ga ik een aanbeveling geven om de Wi-Fi-signalen op een andere frequentie te zetten. Nu is het netwerk soms instabiel en dat komt dan doordat de kanalen met elkaar interfereren. In zo’n geval is het handiger om voor je Wi-Fi een andere frequentie te kiezen, een ander kanaal.” Deze aanbevelingen komen in een rapport te staan.

Wat vind je leuk aan werken bij Lumiad?

“Lumiad is een kleine organisatie met korte lijnen. De sfeer is goed, het is gewoon gezellig. En zo makkelijk als ik met Wim praat [de directeur], dat kom je bij een groter bedrijf minder snel tegen.”

Industrie

Van warehousing tot offshore constructies

Draadloze netwerkoplossingen met slimme en innovatieve toepassingen in de meest veeleisende en complexe situaties.

Laat een bericht achter