De vloer op… in een hackathon van de Nederlandse Spoorwegen

Hoe Lumiad zorgt dat je Wi-Fi veilig is en hoe je dat gebruiksvriendelijk uitrolt – een dagje hackathon bij de Nederlandse Spoorwegen

Voor het eerst organiseert de Nederlandse Spoorwegen een hackathon met ontwikkelaars van buiten de organisatie. Met deze hackathon wil de NS laten zien dat ze innovatief zijn en de brug slaan tussen gebruikers en ontwikkelaars. Ook vindt de NS het belangrijk om gastvrij te zijn voor de deelnemers. Wi-Fi is een cruciaal onderdeel van dat gastheerschap. Jeroen Polman, Manager Applicatie Ontwikkeling & Architectuur en Ilse van Langen, Eventmanager Recruitment van NS vertellen hoe dit mooie evenement verliep. Bob van Aanhold van Lumiad laat zien hoe hij de Wi-Fi tot in de puntjes heeft georganiseerd.

Het was tot het laatst toe spannend, ook de Wi-Fi,” aldus Jeroen

60 externe deelnemers werken in groepjes aan verschillende projecten. Elke groep heeft een begeleider van de NS en er is trein- en stationspersoneel aanwezig. Daarmee laat de NS zien dat het probleem direct van de gebruiker [=het personeel] bij de ontwikkelaars terechtkomt.

Jeroen Polman: “Nu loopt het evenement uitstekend en alle deelnemers zijn enthousiast.” Voor deze hackathon van start kon gaan, heeft de NS samen met een aantal leveranciers goed voorbereid. Die voorbereidingen kostten meer tijd dan het evenement zelf. Jeroen: “Het was tot het laatst toe spannend, want gisteren was het internet pas geregeld. De router was op de verkeerde verdieping geplaatst.”

“Bob legde het netwerk uitstekend aan en toonde goed eigenaarschap”

De router bleek op een andere verdieping te staan. Toen deze gevonden was, kon engineer Bob van Aanhold van Lumiad aan de slag met het netwerk. Jeroen: “Bob heeft hard gewerkt om de IT geregeld te krijgen. Hij heeft het netwerk uitstekend aangelegd en hij heeft alle persoonlijke QR-codes aangemaakt.”

Zoals altijd bij een groot evenement zijn er vele partijen en vanuit een goede samenwerking is alles gelukt. ‘Bob was vriendelijk en toonde eigenaarschap tijdens de opstart. Gisteren om 14 uur was het complete netwerk gelukkig aangesloten. Het resultaat mag er zijn, want het Wi-Fi is erg goed. Met een uitstekende download- en uploadsnelheid.”

Waarom de NS koos voor onboarden met QR-codes..

Vanuit haar positie als gastheer koos de NS voor persoonlijke QR-codes. Cybersecurity voor NS en voor de deelnemers stond in die keuze voorop. Persoonlijke QR-codes zijn veilig en snel, want deelnemers kunnen direct inloggen op het netwerk. Daarnaast bieden deze codes unieke beveiliging voor alle gasten.

Andere manieren van beveiligen zijn veel onveiliger. Open Wi-Fi-netwerken zijn bijvoorbeeld zeer onveilig, vooral voor de gebruiker. Verder is één wachtwoord voor 200 gebruikers zeer onveilig. Door deze nieuwe techniek van Lancom is het nu mogelijk iedere gebruiker zijn eigen unieke QR- of WPA-code te geven. 

In de hele zaal werkt de Wi-Fi goed en maken de deelnemers er enthousiast en intensief gebruik van. De NS bereikt haar doel. Overal in de zaal hangen flip-overvellen met aantekeningen, deelnemers zitten driftig te typen of te schetsen. Of ze zijn in gesprek met conducteurs of ander treinpersoneel.

De toegevoegde waarde zit in ons trein- en stationspersoneel

Deze hackathon is een wedstrijd met een winnaar. Aan het eind van de dag zullen de teams pitchen over hun ideeën voor nieuwe apps of systemen die ze kunnen integreren met de NS. Organisator Ilse van Langen: “Dit is onze eerste zelf georganiseerde hackathon. Volgens ons zit de toegevoegde waarde in ons trein- en stationspersoneel. Zij kunnen uitleggen hoe zij werken en wat er mogelijk is. Zo heb je echt de eindgebruiker erbij zitten.”

Vanmiddag arriveert de jury. Zij zal niet alleen de pitches bekijken aan het eind van de dag, maar ze gaat de hele middag kijken en luisteren naar de teams. Zo krijgen de juryleden een betere indruk van alle inspanningen.

Na afloop krijgt het winnende team van NS een bijbaan om het idee verder uit te werken. Tijdens die bijbaan werkt het team vijf dagen samen met het IT-team in Agile-stijl. Daar is ook een Scrum master bij. Zo kunnen ze hun idee helemaal tot in de puntjes uitwerken en gaan we zien hoe we het in de praktijk kunnen gebruiken. Ilse zegt niks over de Wi-Fi en dat is een goed teken, want mensen praten alleen over Wi-Fi als het fout gaat.

Meer weten over WPA Kiosk en ontwikkelingen op het gebied van beveiliging? (voor techneuten)

Lees meer over WPA Kiosk en ontwikkelingen op het gebied van beveiliging.

Laat een bericht achter