Glasvezelring op Keukenhof: stevig netwerk is gouden greep voor grote stromen bezoekers

Keukenhof is de grootste bloemententoonstelling van de wereld. Tussen half maart en half mei heeft het park 1300 medewerkers en anderhalf miljoen bezoekers. Op hoogtijdagen ontvangt Keukenhof 45.000 bezoekers per dag en Lumiad speelt een belangrijke rol in Wi-Fi en netwerk van Keukenhof.

Keukenhof heeft twee gescheiden netwerken: het interne netwerk en het publieke netwerk. De kassa’s en scanners bij de entree en in de horeca zijn allemaal via de Wi-Fi verbonden met het interne netwerk.

Lumiad zorgt dat het interne netwerk operationeel blijft. Naast dit bedrijfskritische interne netwerk heeft Keukenhof een publiek netwerk, waarop  ongeveer 3200 bezoekers gelijktijdig kunnen inloggen. Op deze manier kunnen enthousiaste bezoekers hun belevingen delen op sociale media.

Eisen aan het netwerk, dat in twee netwerken is verdeeld

  • 3200 bezoekers tegelijkertijd op het publieke Wi-Fi netwerk bedienen.
  • Scheiding intern / publiek Wi-Fi netwerk.
  • Intern netwerk is bedrijfskritisch, wat betekent dat het moet werken: kassa’s en scanners zijn aangesloten op dit interne netwerk.

Al 6 jaar een sterk netwerk!

Zes jaar geleden had Keukenhof een Wi-Fi netwerk, maar dat functioneerde onbehoorlijk. Om het netwerk te verbeteren, heeft Keukenhof ICT-bedrijf Trends Telematics erbij gehaald en dit bedrijf heeft haar partner Lumiad ingeschakeld.

Wi-Fi was onvoldoende. Voor de zekerheid van een sterk netwerk heeft Keukenhof ervoor gekozen om een glasvezelring te laten aanleggen om zo haar zes paviljoens met elkaar te verbinden. Zowel horeca als retail is aangesloten op dit netwerk. Ook heeft Keukenhof zes jaar geleden alle access points vervangen.

“Voordat we ons netwerk zo goed hadden ingericht, hadden we veel storingen. Sindsdien zijn zowel wij als de bezoekers tevreden over het netwerk.” aldus Dick Straathof, verantwoordelijk voor de ICT van Keukenhof.

Dirk Straathof, Manager Financiën Keukenhof, over de samenwerking met Lumiad

“De samenwerking bevalt goed. We willen zoveel mogelijk up-to-date zijn met de nieuwste technieken. Een paar keer per jaar hebben we overleg en de afstemming is uitstekend. Onze focus en die van Lumiad blijft de continuïteit van het netwerk. Er is veel onderhoud nodig en wij blijven fors investeren in ons netwerk. Al met al zijn we zeer tevreden over de prettige samenwerking.”

Bewuste keuze voor LANCOM Management Cloud

Lumiad gebruikt apparatuur van LANCOM, een grote Duitse leverancier van netwerkapparatuur. Sinds 2019 gebruikt Keukenhof LANCOM Management Cloud. Dit beheersysteem werkt via de Cloud en dat betekent dat je op verschillende locaties je netwerk kunt beheren. Medewerkers van Keukenhof kunnen dus zelf in dit systeem kijken naar de belasting van het netwerk en medewerkers van Lumiad ook. 

“Met dit systeem kan ik zien wat de belasting is per access point en welke access points er uit de lucht zijn. Dat komt gelukkig weinig voor, want we willen up-to-date zijn en we vonden het in de winter van 2018 nodig om te upgraden. Een groot deel van de access points hebben we toen vernieuwd.”

Wat is de achtergrond van Keukenhof eigenlijk?

Keukenhof was een landgoed tussen bossen en bollenvelden en de landerijen zijn in 1857 ontworpen door de architecten Zocher: Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, die ook het Vondelpark ontwierp. Keukenhof is ontworpen in Engelse landschapsstijl en dat zie je nog steeds terug in het park. In 1949 werd besloten om hier een bloemententoonstelling te organiseren: hier kreeg de bezoeker een overzicht van de Nederlandse sierteeltsector met de nadruk op bolbloemen. Deze tentoonstelling werd een doorslaand succes.

Hoe we vanuit Lumiad zorgen voor een effectief netwerk

Wij willen weten wat een organisatie precies nodig heeft en vanuit de eisen bepalen we wat de belasting is van het netwerk. Dan kijken we wat een organisatie al heeft staan aan bruikbare netwerkapparatuur zoals routers, switches en access points. Op basis daarvan maken we een plan. Wij houden van techniek en daar zijn we groot mee geworden. We koppelen dus liefst apparaten die je al hebt aan elkaar en voegen daar apparaten aan toe, indien nodig. Verder gebruiken wij de beste beheersystemen om alles proactief te kunnen monitoren.

Laat een bericht achter