Een deceptie tijdens oud en nieuw: het verschil tussen professionele en consumentenproducten

Wat was afgelopen december spannend voor onze negenjarige zoon. Al die feestdagen, cadeaus en de hele gekte er om heen. Helaas eindigde het jaar in een domper. Alleen voor hem hoor, maak je niet druk. Zelf had ik de grootste lol. Het zit namelijk zo, na maanden zeuren stemden we er uiteindelijk mee in om vuurwerk te kopen voor oud en nieuw. 

Tijd voor ons om te knallen!

Een meter vuurwerk stond er op de doos. Een hele meter. Voorzichtig stalde hij het pakket uit op tafel. Voor de zekerheid zijn beschermende bril al op. Welke gingen we als eerst afsteken? Een dilemma waar hij zijn tijd voor nam, want hierdoor misten we een groot deel van het aftellen.

Het werd de Burning Mandarin Butterflower. Na een korte sisser begon het feest. Zes seconden lang probeerde het potje, zonder enige vorm van succes, zijn vlammen hoger dan 50 centimeter uit te spugen. De natte scheet waar ons pronkstuk mee eindigde, was voor mij een absoluut hoogtepunt. Althans totdat ik naar mijn zoon keek. Zelden heb ik zo’n slechte imitatie van enthousiasme gezien. Het was niet de kwaliteit die hij had verwacht.

Het verschil tussen professionele en consumentenproducten

Het verschil in kwaliteit geldt natuurlijk niet alleen in de wereld van vuurwerk, maar voor bijna alle producten. Vaak is het verschil heel duidelijk of althans duidelijk voor mensen ouder dan negen jaar. En soms zijn deze verschillen tussen producten niet heel zichtbaar voor mensen. Van die minder zichtbare groep producten wil ik er twee aan je voorstellen. De smartphone en het access point (het Wi-Fi kastje). Iedereen heeft ze thuis en de kans is reëel dat ze “gratis” bij je abonnement zaten.

Consumenten en professionele smartphones testen wij uitgebreid op roaming-
en geluidskwaliteit

Professionele smartphones zijn daarentegen ontworpen met het oog op bedrijfscontinuïteit. Er zitten grotere batterijen in die in sommige gevallen vervangen kunnen worden zonder dat de telefoon uitgaat (hot-swap). Ook worden de telefoons qua firmware langer ondersteund door de fabrikant en kunnen ze beter tegen een stootje.

Smartphone voor consumenten of voor professionals

De meeste smartphones worden geproduceerd voor consumenten. In de loop der jaren is de gemiddelde levensduur van consumententoestellen drastisch verminderd. Valschade is de eerste oorzaak van een kortere levensduur. Batterijduur komt daar vlak achter. Batterijen zijn vaak moeilijk te vervangen en worden zwaarder belast door megapixels camera’s en hoge schermresoluties. Firmware ondersteuning vanuit de fabrikant is, in de ogen van de fabrikant, niet langer dan twee jaar nodig.

Access points voor consumenten of voor professionals

Consumenten access points en de instapmodellen van de grote merken zijn gebouwd met goedkopere hardware. Hierdoor kunnen ze in een professionele omgeving gebreken vertonen. Waar medewerkers thuis tien inlogverzoekjes krijgen, worden ze op kantoor overladen met persoonlijke wachtwoorden, beveiliging certificaten en roaming events. Hiervan raken de access points overstuur en kunnen ze datapakketjes en verbindingen niet afhandelen. En dit heeft als direct gevolg dat je boze en chagrijnige collega’s op de werkvloer hebt. Hopelijk hebben ze net zoveel empathie als mijn zoontje.

 De lastige vraag die je jezelf kunt stellen is: wat is kwaliteit mij waard?

Laat een bericht achter