“Ik hou vooral van het oplossen van puzzels, van het zoeken naar wat er verkeerd gaat in de code.”

Sandra Wildeveld (28) is de enige vrouwelijke developer binnen Lumiad. Ze vertelt waarom ze gekozen heeft voor dit beroep. Met enige omzwervingen kwam ze uit op het beroep van software-developer en nu wil ze niet anders. Ook geeft ze twee gouden tips aan andere vrouwen die veel met mannen werken.

Mijn interesse in programmeren begon met de koffiemachine

‘Op de basisschool en de middelbare school heb ik altijd veel gepuzzeld, ik vond het leuk om oplossingen te vinden. Ook game ik veel, ik hou het meest van games met een verhaal erin waarin je zelf moet bedenken: “Hoe kom ik verder?” Dat is een soort van puzzelen, net als programmeren.

Mijn interesse in programmeren begon met een beroepskeuzetest. De vraag was of ik ooit na had gedacht over de manier waarop een koffiemachine werkt. Zo’n apparaat is helemaal geprogrammeerd met keuzes voor koffie, chocolade of cappuccino. Dit wekte mijn interesse en later begon ik met de opleiding Applicatie- en Mediaontwikkelaar. Dat was voor mij met vier dagen werken en één dag school heel fijn doordat het einddoel gelijk helder was. Bij deze opleiding kreeg ik veel vrijstellingen, want daarvoor had ik 3 hbo-opleidingen deels afgerond.

Wat er leuk is aan programmeren: efficiënt maken en direct resultaat

Nu werk ik aan de Front-end van Evresys, het plaatsbepalingssysteem in de Cloud waar we mee bezig zijn. Ik vind het leuk dat ik gelijk zie wat ik maak. Als ik grote veranderingen doorvoer in de code zie ik die direct in de applicatie.

En het is heerlijk om dingen efficiënter te maken. Het geeft mij veel voldoening om van 100 regels code 50 regels te maken. Dan maak je het leesbaarder voor jezelf en je collega’s en je kunt de code makkelijk hergebruiken, dan roep je die code aan met één regel. Voordeel is dat je het dan maar op één plek hoeft aan te passen in plaats van op vijf.

2 Gouden tips voor vrouwen die veel met mannen werken

Mannen gaan anders met elkaar om dan vrouwen. In het algemeen zijn mannen een dag later hun irritaties vergeten. Bij vrouwen is dat anders: zij lopen langer met emoties rond. Een tip die ik wil geven is dat je niet te veel moet afwachten bij mannen, maar dat je moet laten zien wie je bent. Zelf ben ik een beetje afwachtend. Ik heb gemerkt dat het beter is om wel die proactieve houding aan te nemen en ik ben meer gaan praten.

De andere tip is dat je vaak door een gewenningsperiode heen moet voor mannen je accepteren. Voor mij maakt het weinig uit dat ik met mannen werk, maar voor mannen is het soms onwennig. Ze reageren dan op twee manieren. Of ze proberen indruk te maken. Of ze denken dat ik weinig technisch inzicht heb. Ik moet mij iets meer bewijzen en uiteindelijk ben ik one of the guys.

Laat een bericht achter